woensdag 15 april 2009

IJsland in nood als gevolg van de kredietcrisis

Relatief onbekend land
Het is nog maar goed twee weken geleden dat we in een artikeltje op deze site en elders een film over IJsland, die werd gepresenteerd door Arte-televisie, in uw belangstelling hebben aanbevolen. Het is een staat ver van ons af, waarover we weinig meer weten dan dat het er uitgestrekt is en dat een deel van de huishoudens aldaar uit natuurlijke bronnen hun energievoorziening op peil kunnen houden: middels de geysers, die tevens als attractie voor grote aantallen mensen van buitenaf, begrijpelijkerwijs, een bijzondere aantrekkingskracht uitoefenen.
Nu komt het tweede Duitse televisienet ZDF in de nacht van woensdag 15 april op donderdag 16 april — tussen 00:35 uur en 01:05 uur — met een documentaire over de dramatische gevolgen die de wereldwijde kredietcrisis voor dat land heeft.

Dramatische ommekeer
Tot voor kort was IJsland één der rijkste staten van Europa, doch sedert eind 2008 is er een enorme stijging van het aantal vlooienmarkten en winkels met tweedehands goederen vastgesteld. Aan de hand van persoonlijke lotgevallen wordt een beeld geschetst en zal voorts uitleg worden verstrekt met betrekking tot de vraag waarom de crisis aldaar zo extra hard is aangekomen en eveneens waarom dat heeft geleid tot de val van de regering van minister-president Geir Haarde.

Afbeeldingen
1. Cameraman Michael Schröder in gevecht met zijn ergste vijand: het zilte nat.
2. Toenmalig premier van IJsland: Geir Haarde.

Geen opmerkingen: