dinsdag 14 april 2009

De machtige vrouwen van het Lugu Meer

Harmonische samenleving
Arte-televisie presenteert op dinsdag 14 april — tussen 19:00 uur en 19:45 uur — de documentaire China — Die mächtigen Frauen vom Lugu-See, over het matriarchale Mosuo-volk.
In het zuidwesten van China, hoog in de bergen, tussen de provincies Yunnan en Sichuan, ligt het Lugu Meer. Aan de oevers daarvan leeft al duizenden jaren het Mosuo-volk. Al meer dan twee millennia hebben daar de vrouwen het voor het zeggen. Niet alleen zorgen ze ervoor dat er brood op de plank komt en voeden ze de kinderen op; zij hebben eveneens zeggenschap over datgene wat te vererven val: vanzelfsprekend van moeder op dochter. Het is de oudste vrouw in een huishouding die bepaalt wat er allemaal moet worden gedaan, hoe en door wie. Hoewel zij veelal de enige is die voor het onderhoud van de 'gezin' zorgt, is er echter geen sprake van een huwelijksverbintenis in Europese zin. Rolmodellen voor de jongens bestaan ook in andere mannelijke personen, die echter weer familie zijn van de moeder. Het gaat er nogal harmonisch aan toe, daar in het tamelijk afgescheiden gedeelte van het verre China. Toch wordt die harmonie nu meer bedreigd dan ooit, aangezien het moderne leven — dat nu definitief in China zijn intrede heeft gedaan — steeds verder oprukt.
Arte-televisie herhaalt deze film — een USA-productie uit 2005 van Elisabeth Dukal Flender en Roger J. Zou — op dinsdag 21 april, 's ochtends vanaf 09:10 uur.

Geen opmerkingen: