donderdag 16 april 2009

Acatama-woestijnbewoners van Chili en hun grote optimisme

Progressief denken
Op vrijdag 17 april kunt u via de Duits-Franse cultuurzender Arte, tussen 19:00 uur en 19:45 uur — de dagelijkse documentairetijd — kijken naar de film Chile — In der Acatamawüste (Quebrada de Camina). Deze Chileense rolprent uit 2007, gerealiseerd door Felipe Correa, Mauricio Garcia en Sebastian Melo, laat zien hoe mensen in een afgelegen stad in de Acamata-woestijn in het zuiden van Chili leven en werken en hoe zeer hun optimistische levensinstelling leidt tot ideeën en doorwrochte plannen, die op het eerste gezicht een erg onrealistische indruk maken.


Zo tracht een groep handwerksters van een Indianenstam een reis te organiseren naar een handelsbeurs in het verafgelegen Santiago. Tegelijkertijd bestaan bij een groep boeren vergevorderde plannen om hun producten regelecht aan een supermarkt te verkopen.
De film toont niet alleen wat er zich bij en om de genoemde mensen afspeelt, maar biedt tevens inzicht in wat de mensen in van indianen afkomstige groeperingen in het aangrenzende Andes-gebergte zoal bezighoudt.
De film zal worden herhaald op vrijdag 24 april, in de ochtend vanaf 09:10 uur.

Geen opmerkingen: