woensdag 8 april 2009

Twee avonden Hedendaagse India

Schrijnend contrast
Het tweede publieke Duitse televisienet ZDF toont op woensdag 8 en donderdag 9 april — beide keren tussen 23:00 uur en 23:45 uur — een aflevering — respectievelijk de derde en de laatste — van de vierdelige documentaire met de korte en krachtige titel Indien, over het enorme land dat als grootste democratie van de wereld geldt, maar waar nog steeds een zo schrijnende armoede heerst dat er vanuit het westen keer op keer hulpprogramma's moeten worden gestart en als het ook maar even kan, worden aangehouden, om zoveel mogelijk armen enigszins tegemoet te komen.


Dat is — als je de inhoud van het derde deel — Zwischen Reichtum und Ruin — van de in totaal anderhalf uur durende film in aanmerking neemt — eigenlijk op meerdere fronten een heel kwalijke aangelegenheid, mede gelet op het, vooral als gevolg van de enorm snelle economische groei, in een relatief snel tempo groter wordende aantal welgestelden — dat zich vooral in de stedelijke gebieden ophoudt — aan de ene kant, met daar tegenover het verbijsterende aantal mensen op het platteland dat, veelal letterlijk, straatarm is. De spoorwegen zijn de grootste werkgever van het land waar het dagelijks leven zich afspeelt tussen enerzijds letterlijk knagende honger en aan de andere kant overvloedige weelde.

Grootste filmindustrie
In het vierde en laatste deel, met de titel Zwischen Traumfabrik und Wirklichkeit wordt aandacht besteed aan de grootste filmindustrie ter wereld, in India, en die de naam Bollywood heeft gekregen. Dat gegeven heeft mede geleid tot economische groei en kansen voor mensen die wellicht in andere situaties ook tot de grote kaste van de armsten der armen waren blijven behoren, maar nu de ommezwaai naar een totaal ander leven hebben kunnen realiseren.
Aan dat geheel kleeft echter een groot bezwaar dat voor vele traditioneel ingestelde bewoners van dat enorme rijk moeilijk te verkroppen zal zijn: het wankelen en het daarmee gepaard gaande dreigende verlies van de eeuwenoude normen en waarden.

Geen opmerkingen: