dinsdag 14 april 2009

Die Bagdad Bahn nu tweemaal op Arte-tv

Spoorweg zonder eindpunt
Op maandag 17 november hebben we op de Tempel der Documentaires een artikel gewijd aan de tweedelige documentaire over de Bagdad Spoorlijn naar een idee van de toenmalige heerser van het Osmaanse rijk: Sultan Abdulhamid II. Die film werd toen in twee afleveringen via het eerste Duitse televisienet gepresenteerd; op woensdag 15 april zendt Arte televisie de documentaire nogmaals uit, en beide delen direct achtereen: tussen 21:00 uur en 22:45 uur. Het betreft een Duits-Frans-Turkse coproductie die Roland May voor de SWR (Südwest Rundfunk) heeft gemaakt. Het eerste deel draagt de titel Aufbruch ins Ungewisse; de tweede aflevering heeft de benaming Auf gefährlichen Pfaden meegekregen.

Prikkelend thema
Het is een interessante materie, die niet alleen voor liefhebbers van treinen, spoorwegen en aanverwante fenomenen bijzonder interessant is, maar eveneens voor geïnteresseerden in de historische context van al datgene wat zich in de eerste jaren van de twintigste eeuw in dat deel van de wereld heeft afgespeeld, en welke elementen ertoe hebben geleid dat het prestigieuze project na de Eerste Wereldoorlog niet tot een goed einde werd gebracht.
Arte zendt de twee delen op dinsdag 21 april nog een keer, en ook dan direct achtereen, uit in de ochtenduren tussen 09:55 uur en 11:45 uur. De films zijn voorzien van stereofonisch geluid en ze worden uitgezonden op het beeldformaat 16:9.

Geen opmerkingen: