dinsdag 21 april 2009

Arte zendt documentaireserie over treinreizen

Voor kenners en leken
Niet alleen fanatieke spoorwegenthousiastelingen raken opgetogen als er weer een film over een spoorlijn of een simpel traject wordt uitgezonden. De Duitse televisie zendt al enige jaren in de nachtelijke uren tal van films uit onder de overkoepelende titel Die schönsten Eisenbahnstrecken der Welt, en daarin worden filmimpressies getoond, meestal vanuit de cabine van de machinist, en die films behandelen spoorwegen tussen zo ongeveer de Noordpool en de Zuidpool. Nieuw Zeeland wordt daarbij evenmin geschuwd als de besneeuwde landschappen van Siberië. Dan worden er tal van documentaires vertoond over treinreizen met zogeheten human interest, waarbij gesprekken worden gevoerd met machinisten, conducteur emplacementswerkers en stationschefs. Niet te vergeten daarbij opvallende dan wel juist geheel onopvallende reizigers, die hun verhaal doen, hetgeen soms leidt tot hilarische of emotionele momenten, ontroerende verhalen uit het persoonlijke leven van die mensen.

Diverse landen
Arte-televisie presenteert de lopende week elk avond tussen 20:15 uur en 21:00 uur een aflevering uit de documentairereeks Mit dem Zug durch.... Op dinsdag 21 april is het Salzkammergut aan de beurt, de dag erna, woensdag 22 april rijdt men voor u door de Provence, en donderdag 23 april wordt de aflvering Auf das Dach der Welt, dus het een deel van het heel ver verwijderde verre Oosten,uitgezonden. Vrijdag 24 april tenslotte is Scandinavië het onderwerp van nadere beschouwing door de camera's.
De film van dinsdag is van Alexander Schweitzer, een productie uit 2007. Een jaar later realiseerde hij de Provence-film, eveneens een Duitse documentaire.
De rolprent over de treinreis op het Dak van de Wereld, donderdag aansaande,t stamt weer uit 2007, is eveneens een Duitse film; Susanne Mayer-Hagmann tekent daarvoor verantwoordelijk. De laatste van de vier reizen per IJzeren Paard, die u deze week nog kunt zien, stamt uit de koker van Bettina Bansbach, is als Duits filmproduct in 2007 ontstaan, en wordt uitgezonden op het beeldformaat 16:9.
Dat geldt eveneens voor alle drie andere hier aangekondigde films. Drie van de vier hier besproken films worden herhaald: die over het Salzkammergut op woensdag 29 april, in de ochtend om 10:40 uur, die over de Provence op dezelfde dag, 's middags om 14:00 uur.
Op donderdag 30 april kan men 's middags vanaf 14:00 uur nogmaals bekijken hoe het er per trein aan toe gaat op het Dak van de Wereld.

Geen opmerkingen: