donderdag 2 april 2009

Letterlijke doorbraak aan de Bosporus

Een tunnel voor Istanboel
Op vrijdag 3 april zendt Arte-televisie vanaf 19:00 uur een documentaire uit met de titel Durchbruch am Bosporus, over een geplande tunnel voor treinen, die Europa en Klein-Azië met elkaar verbindt, en die daarvoor onder de Bosporus moet worden aangelegd.
Eén van de overwegingen die een rol hebben gespeeld bij de planning voor een tunnel in Istanboel ligt besloten in het feit dat deze stad niet alleen oriënt en occident met elkaar verbindt, maar dat deze stad de enige op aarde is die in twee werelddelen ligt. Het autoverkeer tussen die beide continenten is inmiddels mogelijk geworden door middel van twee hangbruggen die elk over meer rijstroken beschikken. Toch ziet het er regelmatig naar uit dat het verkeer in deze grote stad met zo'n vijftien miljoen inwoners wel eens helemaal tot stilstand zou kunnen komen als gevolg van het enorme conglomeraat aan congesties.


Bijna dagelijks dreigend verkeersinfarct
Een dergelijk verkeersinfarct moeten worden tegengegaan door de bouw van een nieuwe spoortunnel onder de Bosporus door, en de planning daarvoor is niet nieuw of buitensporig moeilijk; wel doen zich er eventueel extra problemen voor in verband met de bijzondere eisen welke in dit geval moeten worden gesteld aan de veiligheid van zo'n verbinding, aangezien de tunnel bestand moet zijn tegen aardbevingen en tegen uitzonderlijke zeestromingen.
De documentaire laat zien hoe dit gigantische project, ondanks de schijnbare tegenwerking door de natuur en tegen alle bezwaren in, toch tot stand kan komen.
De film die als Duits-Turkse coproductie, onder regie van Wolfram Giese voor het Zweite Deutsche Fernsehen (ZFF) in 2007 is ontstaan, wordt uitgezonden tussen 19:00 uur en 19:45 uur. Herhalingen op dezelfde zender staan gepland voor donderdag 9 april, 's middags om 14:00 uur en voor dinsdag 14 april, eveneens in de middag, maar dan om 16:15 uur.
__________
Afbeelding: Zicht van de ene kant van de stad op de Bosporus en de overzijde. (Foto: ZDF @ Bertram Kropac.)

Geen opmerkingen: