zondag 29 maart 2009

Film over IJsland tweemaal op Arte-televisie

Opvallende verschijnselen
Dinsdag 31 maart vertoont Ate-televisie in het programma voordat de avond met de zogeheten prime time van start gaat — om precies te zijn tussen 19:00 uur en 19:45 uur — een film over het altijd nog relatief onbekende IJsland.


Papegaaiduikers en trollen, maar ook mensen worden in het vizier genomen als elementen, die nadrukkelijk met dit noordelijke eiland van grote omvang, dat tussen 1980 en 1996 een zeer cultureel ontwikkelde president had in de persoon van Vigdís Finbogadóttir, die meteen de eerste gekozen vrouwelijke president ter wereld was. Hoewel dat gegeven een zeer vooruitstrevende indruk maakt, is er wel sprake van een pijnlijke vorm van discriminatie in die staat: in de hoofdstad Reykjavik zijn honden verboden.
Die papegaaieduiker krijgt het echter steeds moeilijker door de dramatische teruggang van de voor deze vogel onmisbare vissoort. En zo komen er in de film van Christel Reitz en Jürgen Reitz, die zij in 2006 voor het tweede publieke Duitse televisienet hebben gerealiseerd meer bijzonderheden aan bod, aan welke je niet zo direct denkt als men de naam van het land met de "duizenden geysers" valt.
De film wordt uitgezonden op het beeldformaat 16:9 met stereofonisch geluid, en zal op dinsdag 7 april, vanaf 09:10 uur in de ochtend worden herhaald.
_____________
Afbeeldingen
1. Blik van ze op de staat IJsland.
2. Papegaaieduiker.

Geen opmerkingen: