zondag 22 maart 2009

Documentaire Stille Orte over Nummer 100

Huidig privaat-recht
De Franse regisseur Alain Cavalier heeft in 2007 een documentaire film gemaakt over de zogeheten Lieux saints, die in het Duits als Stille Orte, in het Nederlands soms met het verkleinwoord stilletje wordt aangeduid. Het gaat daarbij om het toilet, het privaat, het water closet, de plee, het schijthuis, en welke zevenhonderd aanduidingen er nog voor dit fenomeen bestaan. De Franse titel — heilige plaatsen — duidt ongetwijfeld op de rust en stilte die de plek voor de behoeften — ook voor die van behoeftigen — van zichzelf bezit, doch die niet zelden wordt verstoord door een klaterende waterval en ruisende winden.
In de oudheid kwam het echter wel voor dat men — zoals tegenwoordig gezamenlijk wordt gegeten — groepsgewijs de behoefte(n) ging doen, zittend op lange planken boven een latrine, die eventueel, zoals bij de Romeinen al was voorzien van een vorm van spoeling. Dan handelden de heren onderling ook andere zaken af dan de eigen boodschap(pen).

Uitzendingen
In de nacht van zondag 22 op maandag 23 maart zal Arte-televisie tussen 00:00 uur en 00:35 uur de documentaire Stille Orte uitzenden. Er zijn drie herhalingen gepland: in de nacht van maandag 23 op dinsdag 24 maart vanaf 02:20 uur, dan nog eens in de nacht van woensdag 25 op donderdag 26 maart, vanaf 04:20 uur, en ten slotte in de nacht van dag vrijdag 3 op zaterag 4 april, vanaf 02:15 uur.

Geen opmerkingen: