dinsdag 24 maart 2009

In vijandelijke wateren tijdens de Koude Oorlog

Dreiging in de diepte
Conflictsituaties van staten met tegengestelde belangen leiden nogal eens tot beschuldigingen over en weer, die dan al snel voorpaginanieuws zijn geworden over de hele wereld. En in ons huidige tijdbestek zal één en ander nog weer sneller tot bekendheid leiden, aangezien de mogelijkheden van het internet en aanverwante elektronische communicatiemiddelen à la minute in staat zijn in — al is het nog zo kort — woord en geschrift te reageren.
Allerlei zaken die bekend zijn om hun geheime status — en daarmee al niet echt geheim meer zijn, al kan het voorkomen dat de betrokken feiten (nog) niet publiek zijn (geworden) — hebben echter eveneens betrekking op een groot conflict tussen grof gezegd: oost en west, al is het beter te zeggen tussen de VS en de Sovjetunie. Tijdens de zogeheten Koude Oorlog heeft er een geheime onderzeeër-oorlog gewoed tussen die beide naties, en daarbij zijn talrijke 'ongevallen' gebeurd, waarbij zelfs mensen als dodelijke slachtoffers te betreuen vielen. Toch kan men niet spreken van een oorlogssituatie in traditionele zin.

Duitse documentaire

Daarover wordt meer verteld in de documentaire In feindlichen Tiefen, die op woensdag 25 maart, tussen 21:50 uur en 22:45 uur op de Frans-Duitse cultuurzender Arte-televisie zal worden gepresenteerd.
De film In feindlichen Tiefen is gerealiseerd door de Duitse regisseur Dirk Pohlmann, en uitgebracht in 2004. De rolprent, die een duur van 52 minuten heeft, werd gemaakt in opdracht van het tweede Duitse publieke televisienet ZDF.
Op zaterdag 28 maart zal Arte deze productie nogmaals uitzenden in de middag vanaf 14:50 uur.

Geen opmerkingen: