vrijdag 20 maart 2009

Zigeuners — Informatie over Sinti en Roma

Naar schatting bestaan er, vooral in ons werelddeel, zes tot elf miljoen zigeuners, maar over hen is minder algemeen bekend dan over diepzeevissen. De meeste van deze mensen leven in Oost-Europa, en daar is ook de documentaire Zigeuner ontstaan die, als bijdrage van de Hessische Rundfunk, door Arte-televisie zal worden uitgezonden op zaterdag 21 maart vanaf 23:35 uur tot 01:00 uur in de nacht op zondag 22 maart.
In ons land is af en toe ook getracht het leven van zogenoemde zigeuners — die echter Sinti en Roma heten — wat meer in kaart te brengen en de mensen niet zo verschrikkelijk te (blijven) discrimineren. De in Nederland wonende Koka Petalo (1942-1996) gold als zigeunerkoning, en hij verscheen decennia geleden meer dan eens op de televisie, niet alleen om zijn ongenoegen te uiten over bepaalde gedragingen van medelanders jegens zijn volk, maar tevens om te proberen een dialoog op gang te brengen.
De 92 minuten durende Tsjechische documentaire uit 2007, die werd gerealiseerd onder regie van Stanislaw Mucha — geboren 1970 in Polen, maar levend in Duitsland —, zal door Arte op het beeldformaat 16:9, met stereofonisch geluid worden uitgezonden. De film zal Duits worden ondertiteld.
Deze documentaire zal nog tweemaal door Arte worden herhaald: de eerste keer op dinsdag 31 maart, op het nachtelijke tijdstip van 03:00 uur, en vervolgens op woensdag 8 april, 's nachts vanaf 01:15 uur.
__________
Afbeelding: Vrolijk lachende zigeunerkinderen.
(Foto: © Hessischer Rundfunk/U5 Filmproduktion GmbH und Co. KG.)

Geen opmerkingen: