woensdag 25 maart 2009

26 maart staat bol van tv-documentaires

Nieuwe kennis verrijkt nog weer meer
De avond van donderdag 26 maart biedt de in documentaire films geïnteresseerde kijker, via vier verschillende televisiezenders ten minste zes zeer uiteenlopende mogelijkheden om het verlangen naar kennis over allerlei zaken te bevredigen en van een nieuwe invalshoek te worden voorzien.


Hotel in Mozambique
Het begint vroeg in de avond in Mozambique waar een documentaire is gerealiseerd over het verval tot een tranendal van de voormalige luxe van het Grand Hotel in Beira: de op één na grootste stad van dat land. Arte zendt de film uit tussen 19:00 uur en 19:45 uur. Mosambik — Vom Luxushotel zum Elendsquartier is een documentaire van de Portugees Licinio Azevedo, gereedgekomen in 2007. Het is een bijdrage van Arte France. De film zal worden herhaald op donderdag 2 april 's ochtends vanaf 09:10 uur.

Artsen in oorlogstijd
Het VPRO/NPS-programma Andere tijden met presentator Hans Goedkoop laat zien met welke dilemma's artsen in ons land ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werden geconfronteerd. Aan de ene kant stonden ze enorm onder druk, uitgeoefend door de bezetter, maar daa stond tegenover dat ze door hun vakkennis hier en daar ook de Duitsers konden tegenwerken door middel van een attest dat bepaalde mensen voor een mofse maatregel kon bewaren. Andere tijden is te zien op Nederland 2, tussen 21:30 uur en 22:00 uur.


Galápagos-eilanden
Als het even meezit, kan de fervente documentaire-kijker nog net overshakelen van Hans Goedkoop — er komt immers altijd reclame voordat het volgende programma begint — naar het tweede Nederlandstalige, Belgische televisienet Canvas overschakelen, waar om 21:55 uur het eerste deel van de driedelige reeks over de Galápagos-eilanden begint. Deze aflevering draagt de titel Hell's cradle — Land of dinosaurs. Deze film duurt tot 22:50 uur. Zie ook onze bijdrage op dit net van maandag 9 februari dit jaar.

Loodzware beroepen
De Westdeutsche Rundfunk (WDR) begint om 23:15 uur met een lange, want twee uur durende, documentaire van Duits-Oostenrijkse makelij uit 2005 over zogeheten loodzware beroepen over de gehele wereld: Workingman's death luidt de titel.

De rol van de media bij Al Qaida
Zij die naar de120 minuten durende film over die mensenoffers vragende beroepen kijken, moeten van lieverlee afzien van de Arte-documentaire afzien die om kwart over elf 's avonds begint en tot (officieel) de volgende dag 00:25 uur duurt: Die Sprache von Al Qaida — over de rol van moderne media, zoals internet, bij de strijd die de terreurbeweging Al Qaida uitoefent, en de mogelijkheden die de groepering door deze technologisce ontwikkelingen te bieden hebben.


Magic Radio
Eigenlijk is het al vrijdag 27 maart als de laatste van deze zes kort voorgestelde documentaires, op Arte-televisie, begint, om 01:50uur:
Magic Radio, een 54 minuten durende coproductie van Arte France en de Zwitserse omroep SSR, gerealiseerd in 2006 door Luc Peter en Stéphanie Barbey. Het thema is de voortschrijdende democratisering en de daaraan verbonden vrijheid van meningsuiting, sedert de jaren negentig van de vorige eeuw in het Afrikaanse land Nigeria.
Magic Radio zal door Arte-tv worden herhaald op zaterdag 28 maart 's ochtends om 05:00 uur.
____________
Afbeeldingen

1. Een kijkje in het huidige tranendal dat eens een luxe hotel was.
2. Darwin's Arch bij de Galápagos-eilanden.
3. Gezicht op Lagos, de hoofdstad van Nigeria.

Geen opmerkingen: