maandag 9 februari 2009

Galapagos eilanden hebben de wereld veranderd


Eilanden in 'concurrentiestrijd' op tv
Terwijl op de Duits-Franse zender Arte-televisie dinsdag 10 februari, 's avonds tussen 20:15 uur en 21:00 uur de tweede aflevering wordt uitgezonden van de reeks Inseln des Mittelmeeres, over het eiland Kreta, biedt in exact hetzelfde tijdsbestek de Westdeutsche Rundfunk (WDR) eveneens een documentaire over eilanden, alleen wat verder verwijderd van ons bewoonde werelddeel. Dus dat wordt kiezen voor de geïnteresseerden in eilanden. Het betreft een natuurdocumentaire met de titel Naturwunder Galapagos. Hier wordt de aflevering gepresenteerd Inseln, die die Welt veränderten. Het is een documentaire van Patrick Morris en Andrew Murray.

Tegengestelde visies
Toen de bisschop van Panama in 1553, tijdens een onvrijwillig verblijf op deze rondom door water omgeven grond eens insepcteerde om op die manier aan de weet te komen met welke diersoorten hij hier geconfronteerd zou kunnen worden, schreef hij dat het er voor hem op leek dat God dat deel van de aarde met stenen had vol geschud en dat de bodem niets anders dan vol as leek. Ook de confrontatie met andere dieren onderging hij zonder veel positief gevoel en het hele eiland en de begroeiing, evenals de bewoners zag hij als een volstrekt overbodig stukje van de wereld omdat er geen goud te vinden was.
Drie eeuwen later bekeek Charles Darwin diezelfde eilanden vanuit een ander perspectief en kwam hij tot de conclusie dat het leven op die eilanden slechts twee opties had: hetzij past het zich aan of het zou ten onder gaan. En aldaar kreeg Darwin de inspiratie voor zijn evolutietheorie.
In de film zal één en ander met betrekking tot het bovenstaande wel nader worden uitgewerkt.
____________
Afbeeldingen
1. Grote leguaan.
2. Reuzenschildpad.

Geen opmerkingen: