donderdag 19 februari 2009

Arte-documentaire over eiderdons

Geen product voor cara-lijders
Vrijdag 20 februari zendt Arte-televisie, het Frans-Duitse cultuurkanaal, in het op werkdagen gebruikelijke documentaire-uurtje — tussen 19:00 uur en 19:45 uur — een film uit over het product eiderdons, waarvan onder meer dekbedden en kussens worden vervaardigd. Tal van mensen zijn daar zeer verrukt van; voor cara-patiënten vormen ze een kleine ramp, die de lijders daaraan soms tot een dreigende verstikking brengt.
Eiderdons is zo'n product waarover je zelden nadenkt, tenzij je astmalijder bent en het — vooral in Duitsland — treft dat de goede hotels hun bedden hebben voorzien van dekbedden, respectievelijk kussens, van echt eiderdons. Dat is bepaald geen voordelig product, hetgeen mede te wijten is aan de relatieve zeldzaamheid van het materiaal.

Meer dan alleen eenden en hun product
Claudia Dejá en Gabi Haas hebben verleden jaar voor de Norddeutsche Runfunk (NDR) een film gerealiseerd die thans door Arte-tv zal worden uitgezonden, en waarin wordt getoond hoe het dons op IJsland wordt 'geoogst', gereinigd en vervolgens in een Noord-Fuitse fabriek wordt verwerkt tot dekbedden. Dat bood de makers meteen de gelegenheid iets te laten zien van het leven van de eiderboeren, die op hun zeer afgelegen hoeves hun eenzame bestaan overeind houden. De natuurgebieden rondom zijn van een zo ongelooflijke schoonheid dat de film alleen al daarvoor zeer de moeite waard is. De vele vogelsoorten bieden eveneens een verbluffend, kleurrijk schouwspel. De film, die op het beeldformaat 16:9 zal worden uitgezonden, wordt nogmaals vertoond op vrijdag 27 januari, om 14:00 uur in de middag.
__________
Op de foto: eidereenden. (© NDR co'media)

Geen opmerkingen: