vrijdag 13 februari 2009

Geheimen in het Siberische ongerepte ijs zijn van onschatbaar wetenschappelijk belang

Nog ongerepte IJszee
Arte-televisie zendt op vrijdag 13 februari — tussen 19:00 uur en 19:45 uur — een documentaire uit onder de titel Geheimnis im sibirischen Eis. Daarin wordt een tocht getoond die tal van geïnteresseerden, onder wie wetenschapper Wolfgang Karg, hebben gemaak naar de al duizenden jaren ongerepte Siberische ijszee El'Gygytgyn in de hoop daar meer informatie te kunnen verzamelen over de ontwikkeling van het klimaat en zijn veranderingen in de loop der tijden.


Een kwart van het noordelijk halfrond
Een vierde gedeelte van het landoppervlak van de noordelijke hemisfeer bestaat uit ijs. Nu de klimaatveranderingen sneller voortschrijden dan werd verwacht — althans door het gros van de mensen —, is het van belang te weten welke die tot in detail zullen zijn, aangezien deze op tal van fronten gevolgen zullen hebben. Niet alleen in het poolgebied is de bodem een ijsvlakte, ook in het hooggebergte en in delen van de middelhoge bergstreken is veel aan ijsbodem te vinden. Als gevolg van die opwarming van de aarde smet de ondergrond en daardoor is het zelfs niet ondenkbaar dat gebergen zullen uiteenvallen. En als het zover komt dat al het bestaande aan ijsvlakten zal zijn gesmolten kunnen, hier en daar zelfs catastrofale, gevolgen niet uitblijven: het gehele ecosysteem zal instorten.

Herhaling
De documentaire, die in opdracht van de Mitteldeutsche Rudfunk (MDR) in 2008 gereedkwam, werd geregisseerd door Jörg Poppendieck. De film wordt uitgezonden in HD-kwaliteit, op het formaat 16:9 Volgende week, eveneens op vrijdag, wordt de rolprent nog eens uitgezonden in de vroege middag tussen 14:00 uur en 14:15 uur.
____________
Afbeeldingen
1. Het El'Gygytgyn-Meer in Siberië vanuit de lucht gezien.
2. Sfeerplaatje van het poolgebied nu.

Geen opmerkingen: