woensdag 18 februari 2009

Arte-docu: Linnen, een stof voor het leven

Leerzame film
Donderdag 19 februari zendt Arte-televisie op het gebruikelijke documentaire-tijdstip — van 19:00 tot 19:45 uur — een film uit over de stof linnen, die inmiddels een hele geschiedenis achter de rug heeft. Linnen wordt vervaardigd uit vlas- of hennepgaren. Het woord vindt zijn oorsprong in het begrip
lijn — vandaar lijnbaan etc. Linnen wordt voor tal van doeleinden gebruikt, onder meer in kleding. In de oudheid droegen de mensen veelal gewaden van linnen, en die gewoonte bleef niet beperkt tot een bepaald volk: zowel de farao's alsook de oer-christenen droegen gewaden die waren vervaardigd uit die stof. Grieken en Romeinen verbouwden eveneens vlas om het voor kledingstukken te gebruiken.


Ontwikkeling
Met de ontwikkeling van de mens en zijn 'beschaving' is de stof linnen
mee ontwikkeld tot op de huidige dag. Kenners bevestigen dat er nauwelijks een cultuurplant bestaat die op zo talrijke manieren kan worden gebruikt. Voor zitkussens, ter afdekking van de achterzijde van fauteuils en banken, voor boekbanden en nog veel meer. In de documentaire worden we meegenomen naar België dat als één der belangrijkste centra van de vlas-industrie geldt. We krijgen de verbouw, oogst en de verwerking te zien, onder meer in historisch filmmateriaal, waarin we een direct beeld krijgen van de situatie zoals die was in een voor ons 'ver' voorbije periode. Vlasboeren, handwerkers, wevers en modeontwerpers komen aan het woord over de betekenis die linnen voor hen heeft.

Herhalingen
Regisseuse Marlinde Krebs heeft voor de Saarländische Rundfunk (SR) deze documentaire verleden jaar afgerond. Deze zal worden uitgezonden op het beeldformaat 16:9. Arte-televisie herhaalt in de komende weken deze film twee keer: op donderdag 26 februari, 's middags om 14:00 uur en op dinsdag 10 maart om 16:10 uur.
____________
Afbeeldingen
1. Traditionele vlasbewerking op het land.
2. Vlasbewerking als huisvlijt. (Foto van de Saarländische Rundfunk.)

Geen opmerkingen: