woensdag 4 februari 2009

De eilanden van Estland tweemaal op NDR-tv

Donderdag 5 februari zendt het derde programma van de ARD dat zich voornamelijk bezighoudt met zaken voor en in het Noorden van ons oostelijke buurland — de Norddeutsche Rundfunk (NDR) — een documentaire film uit over de eilanden van Estland, een staat die ingebed ligt tussen de Finse zeeboezem en de bocht van Riga. Het is dan ook een land met een zeer ontwikkelde maritieme traditie, waar Russen en Zweden, Duitsers en Denen hun sporen hebben achtergelaten. Drie kwartier informatie over de eilanden van Estland zal heel veel gegevens bevatten die nieuw voor de meeste kijkers zullen zijn, aangezien die gebieden, als gevolg van vooral geopolitieke ontwikkelingen tijdens de twintigste eeuw, meestal nog volstrekt onontgonnen terrein is.


De documentaire zal worden uitgezonden donderdagavond, direct na de Tagesschau, van 20:15 uur tot 21:00 uur in het progamma mareTV Das Magazin des Meeres. De titel van de aflevering deze keer luidt kort en bondig en voor iedereen duidelijk: Estlands Inseln.
De programmareeks stelt zich ten doel de wereld van het water aan een nadere beschouwing te onderwerpen vanaf de vaste wal. De zee wordt beschouwd als middel van bestaan voor bij voorbeeld vissers en ondernemingen die cruises organiseren, als plek om te ontspannen door te vissen of op een andere manier te recreëren: zeilen, wandelen langs de oevers en zo meer. Net vergeten mag worden dat de zee ook een fascinerend gebied vormt voor natuurvorsers die met de opgedane kennis de wetenschap omtrent alles wat met de zee te maken heeft, letterlijk te verruimen in documentaties en vergelijkende onderzoeken.
De NDR herhaalt deze documentaire op vrijdag 6 februari tussen 15:15 uur en 16:00 uur.
________
Afbeelding: Estland geografisch bekeken. De eilanden zijn goed zichtbaar voor de kust van het vasteland.