maandag 16 maart 2009

Een brug over de Ibar als strenge scheidslijn

Eertijds symbool van harmonie
Ooit was de brug van de stad Mitrovica, over de rivier de Ibar, een symbool van harmonie met betrekking tot de multi-etniciteit in het betreffende gebied, maar in het kader van de nasleep van de oorlog in Kosovo, is deze thans een veelbezochte plek, voornamelijk voor protestdemonstraties en geweldsuitbarstingen, waarmee het is veranderd in het tegendeel van de 'functie' die deze vroeger had. Helaas is er nu sprake van een scheidslijn tussen de Albanese bevolking in het Zuiden en de Serven ten noorden van de brug. En dat is een oneigenlijke functie voor een brug die nu eenmaal van oudsher de functie van — liefst stabiel — verbindingsmiddel dient te vervullen.


Verdeeldheid is troef

Het belangrijkste fenomeen dat thans in verband wordt gebracht met deze brug in Mitrovica, is echter verdeeldheid — pure verdeeldheid tussen christenen, moslims en Roma. Kennelijk zijn er nog steeds streken in het oude Europa waar menigeen helemaal niets heeft geleerd van de monstruositeiten in de Tweede Wereldoorlog, en aldaar zelfs heel weinig of niets van de ellende die daar decennialang op het dagelijkse programma stond. De problematiek in dat deel van Europa is overigens al meer dan een eeuw oud. Als je sommige teksten leest uit het einde van de negentiende eeuw — en even afziet van een datering en in het kielzog daarvan de technologische ontwikkelingen even terzijde schuift —, dan denk je dat je de een beschrijving leest van de jaren tachtig en negentig van de twintigste eeuw.
Op maandag 16 maart vanaf 23:15 uur tot in de nacht van dinsdag om 00:45 uur vertoont de Duitse televisiezender WDR een documentaire over deze situatie bij de brug in Mitrovica.

Geen opmerkingen: