zondag 8 maart 2009

Een playboy op de troon van het Duitse Saksen

Fantasierijk man
Prins Friedrich August (1670-1733) — die het predikaat de Eerste kreeg toen hij, tegen alle verwachting in, als playboy van vierentwintig jaar, keurvorst van Saksen werd — droeg om meer dan één reden de bijnaam De Sterke. Menigeen meent dat dit te maken heeft met de aan hem — door Wilhelmine von Bayreuth — toegedichte 354 kinderen. Dat aantal is, zelfs als men alle amourettes en maitresses in aanmerking neemt, toch wel heel hoog. Toch was hij werkelijk sterk en daarvan zijn voorbeelden in overvloed. Tevens was hij heel groot, want voor die tijd was 1.76 meter echt als een (kleine) boom.
Dat de man behept was met een enorm rijke fantasie, bleek vooral toen hij, eenmaal op de troon heeft geprobeerd al die verbeelding in werkelijkheid om te zetten. Hoewel dat alleen kon op het principe van de absolutistisch regerende vorst, heeft zijn bouwgeilheid en verzamelwoede er tegelijkertijd voor gezorgd dat de stad Dresden zelfs internationaal een enorme reputatie ging genieten als barokke metropool.

Terra X-documentaire
Onder de titel Der Playboy auf dem Sachsenthron wordt zondag 8 maart door het tweede Duitse televisienet een drie kwartier durende film uitgezonden met meer gegevens, anekdotes, feiten en fictie omtrent deze man, die later ook nog koning van Polen zou worden en in de hoedanigheid August II ging heten. In de reeks Terra X van het ZDF wordt deze documentaire vertoond tussen 19:30 uur en 20:15 uur.
____________
Afbeeldingen
1. Koning August II, hier in hofkostuum met de sjerp van de Orde van de Witte Adelaar.
2. De Gouden Ruiter — Ruiterstandbeeld van (toen Poolse koning) August II in Dresden-Neustadt.

Geen opmerkingen: