woensdag 13 oktober 2010

Zijn en hebben — een documentaire over de Franse plattelandsschool van Georgs Lopez

In verband met het twintigjarig bestaan van de Frans-Duitse cultuurzender Arte-televisie is er op donderdag 14 oktober op dat net (weer)een thema-avond gerogrammeerd. Tussen 20:15 uur en 00:30 uur staan er twee onderdelen op de rol:als laatste een speelfilm van Lars von Trier, die in 1996 als Deens-, Zweeds-, Frans-, Nederlands-, Noors-IJslandse coproductie de speelfilm Breaking the waves heeft voltooid. (Tussen 21:55 uur en 00:30 uur in de nacht op vrijdag 15 oktober.)
Engelstalige poster voor de
Franse film Être et avoir.
Daaraan voorafgaand— tussen 20:15 uur en 21:55 uur — wordt de documentaire Être et avoir uit 2002, van Nicolas Philibert (geb. 1951) vertoond. Hij biedt ons een kijkje in het leven van een schoolmeester en diens leerlingen, die op het Franse plattelan op elkaar zijn aangewezen. De onderwijzer moet helemaal alleen dertien leerlingen in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar — die samen de complete school vormen — begeleiden. Deze Georges Lopez wordt in dat bijzondere onderwijswerk gevolgd door de regisseur, die gedurende tien weken opnamen heeft gemaakt in de bewuste school. Hij is daarmee begonnen in hartje winter en is met zijn camera-begeleiding, vanzelfsprekend met onderbrekingen, doorgegaan tot de laatste schooldag.
Na gereedkoming en succesvolle roulatie kreeg het geheel nog een staartje. Achteraf bleek de onderwijzer niet gelukkig met de manier waarop de, volgens hem voor beperkte vertoning bedoelde, rolprent een zegetocht maakte en daarom stelde hij een eis. Meer daarover kunt u lezen door hier te klikken.

Geen opmerkingen: