vrijdag 29 oktober 2010

Drie kwartier over de Spaanse olijfboom

Een van de producten die de meesten van ons in de keuken relatief veel gebruiken, is olijfolie; daarnaast zijn er zeker zoveel mensen die ook de vrucht op zich voor enige vorm van consumptie in huis halen. Tot verder nadenken over oorsprong en achtergrond worden we doorgaans niet aangezet. Vooral in Zuid-Europese landen groeien en bloeien ze talrijk, zoals in het Spaanse Andalusië. Daar vinden we dan ook, evenals dat elders in zuidelijke streken van Europa het geval is, een enorme variëteit aan marktkramen vol met diverse soorten olijven.

Arte-televisie biedt op vrijdag 29 oktober de gelegenheid om meer te weten te komen over de olijfteelt in dat deel van Spanje, door mddel van de documentaire die op genoemde dag zal worden uitgezonden onder de titel Der Olivenbaum — Spaniens König der Bäume.
In genoemde streek wordt tweeënzestig procent van de gehele landbouwgrond beplant met olijfbomen. Deze documentaire is in 2009 gerealiseerd door Susanne Gebhardt, voor de Saarländische Rundfunk.
De film, die in HD-kwaliteit en op het beeldformaat 16:9 zal worden uitgezonden in de middag van vrijdag 29 oktober — tussen 16:50 en 17:35 uur — , zal op vrijdag 5 november worden herhaald, in de ochtend vanaf 09:15 uur.

Geen opmerkingen: