Bijzonder eiland
Het uitzonderlijke eiland Helgoland heeft een omvang van nauwelijks twee vierkante kilometer, en op die ruimte wonen 1300 mensen. Zij zijn omgeven door water, wind en golven. Tot 1890 was het eiland Brits bezit, na de tweede wereldoorlog hadden de Britten het een tijdlang weer voor het zeggen. De hele bevolking werd naar het vasteland geëvacueerd en verspreid. Het leek er zelfs op dat het eiland, als gevolg van een besluit tot totaal opblazen, voorgoed in zee zou verdwijnen, omdat er zo ontzaglijk veel munitie opgeslagen was. Weliswaar zijn er in april enorme hoeveelheden van die resterende bommen opgeblazen, maar uiteindelijk is het een rode baken in zee gebleven en ziet men Die lange Anna uit rode zandsteen omgeven door water steeds dichterbij komen, en door het volstrekt unieke daarvan weet men dat het doel, Helgoland, is bereikt.
In de jaren zeventig en tachtig was het veelvuldig reisdoel voor tal van dagjesmensen, die op Butterfahrten met de grote schepen kwamen, niet omdat ze in eerste instantie zo graag dat eiland wilden bezoeken, maar omdat ze tijdens het verblijf aan boord belastingvrij allerlei goederen konden kopen. Nu dat laatste niet meer mogelijk is door Brusselse verordeningen, is het aantal dagjesmensen wel flink teruggelopen, en zijn de inkomsten als gevolg van die tak van het economische leven op het eiland ook niet meer zoals in betere tijden. Daar staat echter tegenover dat er heden ten dage steeds meer mensen komen die enkele dagen blijven, en als die trend doorzet, kan een wending ten goede ervoor zorgen dat de eilandbewoners hun inkomen weer op een aanvaardbaar niveau zullen zien stijgen.
Documentaire via WDR-tv
Op zondag 30 maart zendt de Westdeutsch Rundfunk een anderhalf uur durende documentaire over het eiland in wintertijd uit. Tamina Kallert heeft het eiland gedurende die periode bezocht en de documentaire gerealiseerd. Daarvoor heeft ze zich georiënteerd op alle aspecten die de relatief kleine gemeenschap, omgeven door water en wind, in de tijd buiten het toeristenseizoen kenmerken. Ze laat zien hoe een winter 'op hoge zee' afwijkt van welke winter dan ook op het vasteland. Hoezeer de bewoners aan beperkingen onderhevig zijn en ook uit zichzelf moeten zien hoe ze letterlijk en figuurlijk rondkomen in een dan zeer gesloten leefomgeving.
De documentaire wordt door de Westdeutsche Rundfunk tusse 20:15 uur en 21:45 uur uitgezonden en in de nacht van zondag op maandag herhaald tussen 02:40 uur en 04:10 uur.
____________
Afbeeldingen
1. De Lange Anna, het rood zandstenen merkteken van Helgoland.
2. Enorme hoeveelheden bommen uit de tweede wereldoorlog zijn in april 1947 op Helgoland tot ontploffing gebracht.
3. Toeristen worden van de grote schepen overgeheveld naar kleinere boten, die het eiland wel kunnen aandoen.
4. Documentairemaakster Tamina Kallert.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten