maandag 31 maart 2008

Klimaatverandering (2) — dinsdagavond op Canvas

Ingrepen in gewoontes dringend noodzakelijk
Kunnen we de aarde nog redden? Die vraag was al aan de orde in de eerste aflevering van de tweedelige documentaire uit 2006 van Nicholas Brown en David Attenborough, waarvan de Nederlandstalige, Belgische zender CANVAS op dinsdag 1 april, 's avond tussen 22:20 uur en 23:15 uur het slotdeel zal uitzenden.
Sir David voorspelt onder meer dat de aarde in de volgende eeuw, zo staat er in de begeleidende tekst van de programma-info's van Canvas te lezen, dat de temperatuur tussen 1,4 en 5,8 graden Celsius zal stijgen, dat er veel meer regen zal vallen en dat het aantal zware stormen met een factor vijf zal toenemen.
Een gemiddeld gezin in het Westen, dat Sir David voor het gemak maar even de familie Carbon noemt, is verantwoordelijk voor zo'n 45 ton CO2 per jaar. Een Chinees gezin van dezelfde omvang produceert daarentegen slechts één zevende van die hoeveelheid, maar als gevolg van de in ijltempo toenemende industrialisatie zal ook die productie rap stijgen, en de presentator van deze documentaire ziet het als een uitdaging dat op het huidige peil te stabiliseren, hetgeen
— gezien omvang en aantal inwoners van dat land — een factor van zeer grote betekenis is.
Aangezien echter de meeste mensen, die deze documentaire nu (kunnen) zien, in de volgende eeuw niet meer op het ondermaanse zullen vertoeven, zou de belangstelling voor medewerking daaraan — de verwarming flink wat lager en zo — wel eens lelijk kunnen tegenvallen. Want heel veel laten we ons niet werkelijk gelegen liggen aan de toekomstige generaties, zo blijkt altijd weer, behalve dan met woorden. Die hier, zoals in vele andere gevallen, niet voldoende zullen zijn om iets ten faveure van de leefbaarheid van onze globe te kunnen uitrichten. Daar zijn flink wat daden, al an niet in passieve zin, voor nodig. Naast die temperatur via verwarming, wil Sir David ook dat alle huizen geïsoleerd zullen worden en stelt hij een verdrievoudiging van de nucleaire energiebronnen voor.
____
Foto: David Attenborough in 2003.

Geen opmerkingen: