vrijdag 3 juni 2011

Op zoek naar het fenomeen Geheugen

Neuro-wetenschapper Eric Kandel, in
 2006 gefotografeerd tijdens de Weense
Lange Nacht der Wissenschaften
Vrijdag 3 juni, tussen 21:40 uur en 23:15 uur, presenteert Arte-televisie de documentaire Auf der Suche nach dem Gedächtnis ─ Der Hirnforscher Eric Kandel. Het betreft een Duitse documentaire van de regionale Duitse tv-zender WDR uit 2008, gerealiseerd door Petra Seeger, die op het beeldfotmaat 16:9 zal worden uitgezonden. Een herhaling mag men tegemoet zien, op dezelfde tv-zender op zaterdag 18 juni, vanaf 16:10 uur.
De in 1929 te Wenen geboren neuro-wetenschapper en psychiater Eric Richard Kandel is in het jaar 2000 onderscheiden met een Nobelprijs voor zijn onderzoek naar de werking van het geheugen op moleculair niveau.
Hoewel het in deze Arte-bijdrage gaat om een zuiver wetenschappelijk fenomeen, heeft het geheugen een enorme invloed op ons denken en handelen, ook in dat van de kleinigheden van alledag.
Elke werkdag is dat te zien in het programma Geheugentrainer dat door de 'ouderenomroep' Max wordt gepresenteerd, 's ochtends tussen ongeveer 09:40 uur en 10:00 uur. In elke uitzending komt tussen de opgaven voor de deelne(e)m(st)er een korte, goed onderbouwde bijdrage over aspecten van het menselijk geheugen aan de orde, meestentijds toegelicht door Margreet Sitskoorn of Mark Mieras.

Geen opmerkingen: