woensdag 22 juni 2011

In de psychisch-fysieke houdgreep van derden

Carlos Poma Cruz, slachtoffer van
folteringen. (Foto Arte/RTBF)
De laatste bijdrage die Arte-televisie op vrijdag 24 juni ─ tussen 22:30 uur en middernacht ─ zal uitzenden, is een documentaire over slachtoffers van martelingen. Niet bepaald een opwekkend, maar nog altijd heel nadrukkelijk noodzakelijk onderwerp, aangezien mensen dit al vele eeuwen hun soortgenoten aandoen.
In de documentaire komen we te weten dat die slachtoffers worden behandeld door middel van psychotherapie. De filmmakers zijn op zoek naar (een) antwoord op de vraag waarom mensen andere mensen martelen en daarnaast willen ze weten hoe het mogelijk is dat mensen martelingen kunnen doorstaan.
De makers van de documentaire hebben daarbij hun focus gericht op de Peruaan Carlos Poma Cruz, die slachtoffer van folteraars is geworden.
De documentaire, getiteld In der Gewalt des Anderen, is een Belgisch-Franse coproductie uit 2011, van Dominique Henry en Vincent Detours, wordt uitgezonden op het beeldformaat 16:9 in HD-kwaliteit. Een herhaling wordt gepresenteerd op woensdag 12 juli, 's ochtends vanaf 10:10 uur.

Geen opmerkingen: