zondag 19 juni 2011

Kunstenaars in de houdgreep van de CIA

Om 01:05 uur in de nacht van zondag 19 op maandag 20 juni presenteert het Frans-Duitse cultuurkanaal Arte-tv een documentaire over kunstenaars die in de houdgreep van de CIA terechtgekomen zijn.
De Amerikaanse geheime dienst CIA beschikte, in ieder geval direct na de Tweede Wereldoorlog, over een geheel eigen cultuurafdeling. Dat die er niet was om de kunsten, waar dan ook ter wereld, te bevorderen, zal een ieder van u duidelijk zijn die de reputatie van dat instituut enigszins kent.
Ware dat wel het geval, er zou, zeker in dit tijdsgewricht, een enorm dankbare taak op de instelling liggen te wachten, aangezien tal van incompetente regeringen niets van het belang van kunst en cultuur beseffen of simpelweg niet willen beseffen.
De titel van de documentaire geeft al reeds aan ─ Benutzt und gesteuert: Künstler im Netz der CIA ─ dat het hier om een aspect van de organisatie gaat dat evenmin terecht zou mogen worden gewaardeerd als alle andere criminele en mensenverachtende spelletjes die dat abjecte instituut zo in de loop der tijden overal ter wereld heeft gespeeld en daarmee menig verband of verbond van zware criminelen altijd weer naar de kroon steekt.
De film is een ZDF-bijdrage uit 2006 van Hans-Rüdiger Minow; deze zal worden uitgezonden in HD-kwaliteit, tussen 01:05 uur en 02:00 uur. Vooralsnog zendt Arte-televisie geen herhalingen van deze documentaire uit.

Geen opmerkingen: