dinsdag 11 november 2008

Groeiend aantal Joodse gemeenten in de BRD — Anti-semitische overheidschicanes in Görlitz

In Duitsland: Joods, hier en nu
Op woensdag 12 november, 's avonds laat vanaf 23:30 uur, zendt het eerste publieke Duitse televisienet ARD/Das Erste een documentaire uit over het groeiende aantal Joodse gemeenten in het huidige Duitsland. Die groei is een gevolg van de sedert relatief kort 'open grenzen' naar het Oosten, vanwaar veel migranten afkomstig zijn en zich in de Bondsrepubliek vestigen. Deze documentaire heeft een lengte van drie kwartier.
En hier mag dan ook een verbijsterend, recentelijk bekend geworden, wel zeer sterk staaltje van ouderwets-mofs anti-semitisme niet onvermeld blijven. In de stad Görlitz mag de Joodse gemeente in de gerenoveerde synagoge geen erediensten houden, aangezien het gebedshuis aan de stad behoort en een algemeen-culturele functie vervult. Een schandaal zonder precedent in het 21ste eeuwse Duitsland.
Dat de "machtigste vrouw op aarde", zoals ze overzee en ook op het vasteland wordt gekwalificeerd, genaamd Angela Merkel, geen woord van afkeuring laat horen, zegt genoeg over haar door steeds grotere afzondering van het dagelijks leven ontstane naïveteit en onwil om voor mensen iets te doen in plaats van voor banken en andere kwalijke geldinstituten. Zij heeft het veel te druk met de steeds verder voortschrijdende metamorfose tot Walvistraan en met de ene clichébijbel na de andere te debiteren, zonder enig idee te hebben van waar ze over blaat; ze interesseert zich daar ook in het geheel niet voor.
Kennelijk ontgaat haar ook dat de ene overheidsfunctionaris na de andere zich in verband met de kredietcrisis steeds vaker een uiting van abjecte vergelijking van de "arme bankmanagers" van nu met de hetze tegen Joden tijdens de beurskrach van 1929.
Op cruciale plekken binnen regering(en) en andere machtige instituten is het anti-semitisme weer hof- und salonfähig geworden. Gelukkig worden er nog steeds protesten tegen dergelijke ernstige ontsporingen gehoord, maar ze zullen groter in aantal en eveneens omvangrijker worden zodra verdere gevolgen van de wereldwijde financiële crisis voelbaar zullen worden en de zenuwen van regeerders en aanverwante onvermogenden steeds verder geprikkeld zullen raken.
____________
Afbeeldingen
1. Omgevingskaart van de stad Görlitz in de BRD.
2. Walvistraan Merkel, hoofd van de steeds verder afglijdende Duitse Bondsrepubliek.

Geen opmerkingen: