dinsdag 11 november 2008

De Quandts zwegen

Verbijsterende mentaliteit
Arte-televisie, de Duits-Franse culturele zender presenteert op woensdag 12 november, 's avonds tussen 21:45 uur en 22:50 uur een eerder door een der Duitse publieke televisienetten uitgezonden documentaire over de opkomst en uitbouw van het gigantische industriële imperium van 'de Quandts' tijdens en na de wereldoorlog die kort voor het midden van de vorige eeuw heel Europa van de Middellandse zee tot aan Siberië bijna in een oneindig ravijn van dood en verderf had gestort.
Sommige leden van de huidige familie Quandt zijn nog heden ten dage zich van geen enkel onrecht bewust dat eerdere generaties van deze familie van machtige industriëlen tijdens de Tweede Wereldoorlog en masse heeft bedreven.
Hoewel deze familie ook nu nog tot de rijkste kongsi's van de huidige Bondsrepubliek Duitsland behoort, is er slechts een gering aantal 'normale burgers' dat die naam iets zegt. Hopelijk brengt de (her)uitzending van deze documentaire daar langzaam maar zeker enige verandering in.
De film, die op het formaat 16:9, met stereofonisch geluid, zal worden uitgezonden, wordt op zaterdag 15 november aanstaande herhaald, vanaf 14:50 uur 's middags.
____________
Foto: Enige leden van de Duitse familie Quandt.
(Foto: NDR, tevens ©.)

Geen opmerkingen: