zaterdag 5 juli 2008

Aratta — Sporen van een inmiddels legendarisch geworden supercultuur — op Arte-televisie

Vanavond te zien — later twee herhalingen
Hedenavond om 21:00 uur toont de Duits-Franse cultuurzender Arte een Franse documentaire uit 2005 van Olivier Julien over een reeks opgravingen die in 2001 zijn gestart in het zuidoosten van Iran op een hoogvlakte, waarbij restanten van een veel oudere beschaving te voorschijn zijn gekomen dan die welke we kennen uit het tweestromenland tussen Eufraat en Tigris: Mesopotamië. Daarover hebben wij in onze leertijd steeds maar weer te horen gekregen dat daar de bakermat van onze cultuur zou liggen. Deze opvatting is inmiddels toe aan een grondige revisie.
De befaamde archeoloog Youssef Majdzadeh is geneigd te geloven dat datgene wat hij tot dusverre heeft gevonden, de resten zijn van het mythische koninkrijk Aratta.
In deze documentaire kan de kijker gedeelten van de opgravingen 'bijwonen'. De film die een duur heeft van 52 minuten, zal door Arte-televisie worden herhaald op zondag 6 juli, in de middag om 14:00 uur, en nogmaals twee weken later, op zondag 20 juli, 's middags vanaf 12:55 uur.
Wie wat meer informatie vooraf wenst, kan deze lezen in de Programminfo van Arte.
____________
Foto: Bij opgravingen in Zuid-Oost Iran blootgelegde cultuurschat. © Arte France, Gedeon Programmes.

Geen opmerkingen: