woensdag 27 februari 2008

Stalin-documentaire uit 2003 op Geschiedenis TV

Zinvolle herhalingen
Aanstaande zaterdagavond, 1 maart, zal op het themakanaal Geschiedenis TV weer een herhaling te zien zijn van de docmentaire over Stalin (1879-1953), die in 2003 door de NPS in het programma Andere Tijden — en ruim een maand geleden ook reeds op deze Geschiedenis TV — werd uitgezonden. Deze korte documentaire behandelt onder meer de huidige verheerlijking van de figuur Iosif Vissarionovitsj Dzjoegasvili, die met in ieder geval negenendertig pseudoniemen door de geschiedenis van het verre Rusland trok en als een van de meest abjecte beestmensen uit de wereldgeschiedenis is opgetreden. Tal van Russen vinden het — ondanks alle documentatie en wat er verder aan is gedaan om de gruwelijke werkelijkheid over deze extreem krankzinnige, extreem sadistische onmens ruim te verspreiden — moeilijk, zo niet onmogelijk, te geloven dat hij verantwoordelijk is voor zoveel miljoenen doden.
Het fenomeen Stalin blijft onderzoekers, filmers en tevens biografen bezighouden. Zie daartoe ook onze bijdrage van zondag 20 januari van dit jaar, op de zustersite Tempel der Historie.
Deze film van Merel de Geus wordt uitgezonden om 22:06 uur; op zondag is de documentaire nogmaals te zien om 21:04 uur, eveneens op Geschiedenis TV. Donderdag 6 maart kunt u de film opnieuw zien, dan om 22:06 uur, en vrijdag 7 maart zal Geschiedenis TV nogmaals de moeite nemen deze documentaire de ether in te sturen, maar dan om 18:06 uur.
____________
Afbeeldingen
1. Iosif Vissarionovitsj Dzjoegasvili (1879-1953), het meest bekend onder zijn pseudoniem Stalin.
2. Handtekening И. Сталин (I. Stalin).

Geen opmerkingen: