maandag 25 februari 2008

Radioactieve vergiftiging van Aleksandr Litvinenko

Alex Walterzoon (1962-2006)
Aanvankelijk leek het erop dat de voormalige KGB-medewerker Aleksandr Valterovitsj Litvinenko (geb. 1962) een voedselvergiftiging had opgelopen toen hij eind 2006 in zijn woonplaats Londen onwel werd. Binnen zeer korte tijd bleek echter dat hij was vergiftigd met radioactief materiaal, en dat leidde tot een intens politiek spektakel waarvan de hele wereld via print- en beeldmedia getuige heeft kunnen zijn. In november van genoemd jaar overleed Litvinenko aan de gevolgen van deze vergiftiging. Het ligt voor de hand dat menig vinger in de richting van de Russische dictator Poetin wees. Die echter door een aan hevige hersenverweking leidende ex-Bondskanselier van de eerste oostelijk van Nederland gelegen republiek, Gerhard Schröder, als "loepzuivere democraat" wordt omschreven, maar uit de mond van Poetins gasslaafje klinkt dat per definitie niet zo geloofwaardig. Ach, en Hitler was ook heel sympathiek voor zijn herdershond Blondie.
Enfin, in 2007 heeft Jos de Putter een filmportret samengesteld van de voormalige spion, die wereldfaam heeft verworven door de wijze waarop hij afscheid van dit ondermaanse moest nemen.
Deze documentaire wordt op maandag 25 februari door het digitale kanaal Geschiedenis TV uitgezonden in de reeks Tegenlicht. Maandagavond kunt u deze film zien tussen 19:08 uur en 20:00 uur, een herhaling is voorzien voor woensdag 27 februari, tussen 23:08 uur en middernacht.

Geen opmerkingen: