zondag 8 mei 2011

Meer brieven boven water

In het intrigerende KRO-programma Brieven boven water dat via Nederland 2 wordt uitgezonden, komen ─ in de aflevering van zondag 8 mei, getiteld Een sterk verlaat overlijdensbericht ─ nog meer brieven boven water blijken te zijn ─  en verschijnt Derk Bolt in beeld als bijzondere postbode. Hij bezorgt een eeuwenoude, maar indertijd gestolen, brief van Aagje Luijtsen, gericht aan haar echtgenoot Hermanus Kikkert, aan één van diens nazaten.
De huidige 'geadresseerde' blijkt ook nog eens een bekende Nederlander te zijn. Dat zou op zich, maar niet principieel, een reden kunnen zijn om af te haken. Net als genoemde Hermanjus Kikkert is de thans beoogde ontvanger vaak ver van huis.
Het stapeltje brieven dat Aagje Luijtsen in dat relatief verre verleden heeft verzonden, raakte in één keer kwijt nadat het schip waarin deze brieven zich bevonden, was geënterd en alles wat zich aan boord bevond, werd geconfisqueerd.
In de vorige aflevering van dit programma werd reeds uitgelegd dat er toen kapers in de Noorzee actief waren. nu kan daar nog aan worden toegevoegd dat dit gebeurde onder auspiciën van de Britse regering en met het oogmerk bevordering van de economie  van het eigen land. 

Geen opmerkingen: