dinsdag 2 november 2010

De grandioze geschiedenis van de pijp

Een heel uur is uitgetrokken voor het uiteindelijke resultaat van de inspanningen die zijn gedaan om de geschiedenis van de pijp in beeld te brengen, een thema dat wellicht nog (al te) brisant is door het feit dat het om het verleden gaat, maar intussen is het wel onderdeel van een thema geworden waarover — eerder terecht dan ten onrechte — een banvloek is uitgesproken: de handeling van het roken.
Het tabacologisch museum in Groningen — met unieke stukken — sluit zijn deuren per 1 januari aanstaande, mede als gevolg van de huidige maatschappelijke — althans grotendeels — onaanvaardbaarheid van tabak en vooral het gebruik ervan. Dat er in die context vooralsnog een embargo ligt op tal van aspecten van het fenomeen roken en de daarbij behorende parafernalia zal eventueel ietwat langer in beslag nemen dan gebruikelijk, mede en vooral, doordat de ultieme strijd nog steeds niet is gestreden en het er ook niet op likt dat deze snel definitief zal worden uitgevochten, aangezien er nog steeds miljarden sigaretten — en aanverwante rookartikelen — worden geproduceerd en geconsumeerd, maar tevens doordat hier en daar tekenen opdoemen die wijzen op een gedeeltelijke ommekeer op de ingeslagen weg, in ons eigen land en de staten om ons heen, waar wordt nagedacht over aanpassingen van de wetgeving, ten dele ten faveure van de mensen die roken, omdat ze dan geen onrust stoken.

De geschiedenis van de pijp wordt verteld in de documentaire
Nom dún pope, een aflevering van de reportagereeks La fabuleuse histoire de . . . TV5 Monde presenteert de film op woensdag 3 november tussen 12:30 uur en 13:30 uur.
"Nom d'un pipe" [1],  zal zo menigeen denken die onderdruk staat — uitgeoefend door witjasssen, al dan niet in combinatie met mensen uit de directe omgeving.
__________
[1] "Wel verdorie!"

Geen opmerkingen: