dinsdag 7 september 2010

VPRO-docu over Pop Idol in Afghanistan

Jarenlang is het in het verdeelde Afghanistan verboden geweest om te zingen — en er zijn, helaas, nog steeds sterk fascistoïde getinte regimes waar men dergelijke taboes mag verwachten, al liggen die staten vooralsnog relatief ver van ons vandaan —, maar in 2009 hebben in dat verre, Aziatische land vierduizend mensen auditie gedaan voor de Afghaanse versie van Pop Idol. Na diverse voor- en tussenrondes zijn er uiteindelijk negen kandidaten overgebleven.
Documentairemaakster Havana Marking heeft een film — Afghan Star — gerealiseerd over dit gebeuren zoals het   door de televisie werd uitgezonden. Daarbij blijft het echter niet, aangezien de kijkers eveneens in staat worden gesteld te zien hoe zij met enkele deelnemers meereist naar hun woonplaats waar ze in de dagelijkse leefomstandigheden eveneens worden gefilmd. Maar juist dan blijkt hoe groot nog altijd de dreiging van de Taliban is.
De film zal worden uitgezonden in de reeks VPRO's Import via Nederland 2, op woensdag 8 september, vanaf 23:40 uur tot 00:45 uur in de nacht op donderdag 9 september. Ongetwijfeld wordt de film binnen niet al te lange tijd ook nog weer gepresenteerd via één der digitale 24-uurs televisiekanalen.

Geen opmerkingen: