woensdag 24 december 2008

De eerste lange documentaire uit de filmgeschiedenis stamt uit 1922

Nog drie uitzendingen
Een kleine eeuw geleden, om precies te zijn in het jaar 1922, ontstond de eerste lange documentaire uit de filmgeschiedenis. Zoals alle rolprenten in die tijd betreft het ook hier een zwijgende film. De titel luidt Nanook of the North. Filmmaker Robert Flaherty (1884-1951). Niet alleen schreef de man filmgeschiedenis door bovengenoemde feiten, maar deze rolprent werd ook een commercieel succes, dat in het leven van Flaherty nimmer zou worden geëvenaard. Wel heeft de regisseur vier jaar later een soortgelijke film gemaakt in de Zuidzee, die eveneens als docufiction de geschiedenis is ingegaan.
Nanook of the North vertelt het verhaal van een Inuit, genaamd Nanook, door hem en zijn familie in hun dagelijks bestaan te volgen.
De film over Nanook wordt van woensdag 24 december, om 23:00 uur tot 00:25 uur in de nacht op donderdag door het themakanaal Holland Doc uitgezonden. Er volgen de komende dagen nog twee uitzendingen van dezelfde film: op donderdag 25 december tussen 18:00 uur en 19:25 uur, en op vrijdag 26 december tussen 17:15 uur en 18:40 uur.
De film wordt door instanties en particuliere kenners ingeschat als van groot cultuurhistorisch belang.

Geen opmerkingen: