vrijdag 14 oktober 2011

Zembla over toch niet geheel frisse zeep?

Uitgetekende Oliepalm. Naar Koehler, 1887.
Van het Vara-programma Zembla, dat bestaat uit actuele reportages, zal de aflevering van vrijdag 14 oktober geheel zijn gewijd aan het product palmolie. Volgens de makers van de reportage Shampoo met een luchtje, die op genoemde dag tussen 21:20 uur en 22:00 uur via Nederland 2-tv zal worden uitgezonden, zit er palmolie in onder meer chips en shampoo, koekjes en zeep, ijsjes en bakolie, en laten we vooral de diverse soorten margarine, tot en met sommige biologische, niet vergeten. Je kunt tegenwoordig bijna geen alledaags product meer bedenken of er zit wel palmolie in, die afkomstig is uit tropische landen als Indonesië en Maleisië. Daar is de kap van het tropische regenwoud nu gaande [1] en zullen er op de eenmaal vrijgekomen ruimte onder meer omvangrijke, ja zelfs gigantische, plantages voor palmolie worden gerealiseerd.
Toch bestaat er een keurmerk voor palmolie, dat wordt gesteund door Unilever, Oxfam Novib en het Wereld Natuur Fonds. Doch de vraag is ─ en die komt in de reportage aan de orde ─: hoe betrouwbaar is dat keurmerk?

__________
[1] Van de bijna 1.700 miljoen vierkante kilometer (tropisch) regenwoud is er inmiddels al bijna 200 miljoen vierkante kilomter gerooid.
__________
Zie ook de natuurdocumentaire over Australië's bedreigde regewouden. 

Geen opmerkingen: