woensdag 3 augustus 2011

Ruth Olshan: Nicht ganz koscher via Arte-tv

Ruth Olshan met een rabbi.
Foto van de Südwest Runfdunk.
In de nacht van woensdag 3 augustus op donderdag 4 augustus, tussen 00:40 uur en 01:30 uur, presenteert Arte-tv de documentaire Nicht ganz koscher, die Ruth Olshan in 2010 voor de Südwest Rundfunk heeft gemaakt. In die film biedt zij een humoristische visie op de talrijke regels die er in het Jodendom heersen met betrekking tot voedsel, kleding en hygiëne, althans voor gelovige Joden. Maar zelfs als de opperhoofden zouden menen dat ook aan hun niet-gelovige mede-Joden te kunnen opleggen ─ een dwaalleer met sterk dictatoriale elementen, zoalsdat bij fanatieke christenen eveneens het geval is, welke menen dat alle twijfelaars en ongelovigen ook naar de wetten Gods zouden moeten leven.
Deze regisseuse heeft weliswaar een Joodse achtergrond, maar ze is niet binnen die cultuur opgegroeid, en dat biedt wellicht een ruimere blik op het geheel dan men vanuit de ware gelovigen mag verwachten. Met deze documentaire is Ruth Olshan ook op zoek naar de eigen identiteit.
De documentaire ─ op het beeldformaat 16:9, in HD-kwaliteit ─ wordt binnenkort nog tweemaal uitgezonden: op zondag 21 augustus om 05:10 uur en op maandag 22 augustus vanaf 03:55 uur.

Geen opmerkingen: