dinsdag 23 februari 2010

Het droomland tussen de continenten

Het tweede publieke Duitse televisienet ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) presenteert op dinsdag 23 februari om 20:15 uur een nieuwe aflevering uit de wetenschappelijke documentaire serie Faszination Erde. Daarin wordt een kleine drie kwartier de aandacht gericht op Nieuw-Zeeland, een staat die zich, in het zuidwesten van de Grote Oceaan, tussen de continenten bevindt.

Vrijwel direct na de Tweede Wereldoorlog zijn er uit de oude wereld Europa, inclusief Nederland, grote aantallen mensen geweest die wel oor hadden naar emigratie en tevens de bereidheid hadden zich in dat deel van de wereld, zo ver van hun geboortegrond, te vestigen en dat te ondersteunen in de ontwikkeling. Volgens sommigen was dat weliswaar heel positief, maar werd het contact met het vaderland toch vrij snel overschaduwd en voelde men zich ten dele als kat in een vreemd pakhuis tijdens de schaarse gelegenheden dat men een bezoek bracht aan de stad of streek, of — als het om een wat kleinere staat ging, zoals het Koninkrijk der Nederlanden — het land van herkomst. Anderen daarentegen hebben snel kunnen integreren en willen niet eens al te graag (eens) terug naar dat gedeelte van de aarde waar ze zijn opgegroeid.
De afleverig van de ZDF-serie is getiteld Neuseeland — Traumland zwischen den Kontinenten, en zal worden uitgezonden tussen 20:15 uur en 21:00 uur.

Voor meer informatie zij hier verwezen naar het Engelstalige Wikipedia-artikel.
__________
Afbeelding: Mount Aoraki, de grootste berg van New Zealand.

Geen opmerkingen: