zaterdag 26 december 2009

Over de wederopbouw van Nederland na 1945

Op maandag 28 december kunt u op het digitale kanaal Geschiedenis 24 — tussen 16:00 uur in de middag en iets na 19:00 uur in de avond — de tweedelige documentaire bekijken Alles moet anders: De wederopbouw van Nederland — van René Segers uit 1989 over Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van niet alleen filmmateriaal, maar ook van verslagen van ooggetuigen die in directe gesprekken van hun ervaringen hebben verteld, aangevuld met nagespeelde scènes, wordt een beeld geschetst van de verwachtingen met betrekking tot de politieke en sociale vernieuwing die men van overheidswege voor ogen had, en wat daar uiteindelijk van terecht is gekomen.
In het eerste gedeelte — getiteld De plannen — wordt de situatie vanaf de bevrijding behandeld: de plannen voor een nieuw sociaal stelsel, en wordt er gekeken naar het kabinet Schermerhorn, alsook naar het begin van de oorlog in Indonesië, een oorlog die eufemistisch werd gekwalificeerd als politiomele acties.
In deel 2 — De werkelijkheid — krijgen we een visie op de rooms-rode coalitie, die er niet in was geslaagd de doorbraak te realiseren, en verder op datgene wat zich heeft afgespeeld in Indonesië. Tevens wordt aandacht besteed aan het snelle economische herstel.

Geen opmerkingen: