donderdag 22 mei 2008

Natuurbehoud of geld — een olieleiding in Georgië

Op donderdag 22 mei, nog juist voor middernacht, tussen 23:55 uur en 01:25 uur in de nacht op vrijdag 23 mei, zendt ARTE-televisie de documentaire Een Pijpleiding door de Kaukasus. Het gaat hier om een Franse productie, in 2005 gerealiseerd door regisseuse Nino Kirtadze. Thema van deze documentaire is de houding van de bevolking van een dorpje in het Borjomi Dal in Georgië ten aanzien van een oliepijpleiding door hun gebied. Men weet niet precies hoe men zich moet opstellen: ofwel protest aantekenen, aangezien door die pijplijn hun streek uiterlijk en qua natuur wordt aangetast of doen ze er beter aan geld aan te nemen dat ze in ruil voor hun medewerking denken te ontvangen? Helemaal als men in aanmerking neemt dat het hier een zeer arme streek betreft, zal ieder kunnen begrijpen dat de keuze daardoor niet alleen moeilijker wordt maar er eveneens nadrukkelijk zou kunnen worden beïnvloed.
Nadere informatie over de documentaire en de inhoud, alsmede over de filmmaakster is te vinden op de website van Arte, en specifiek dat gedeelte dat betrekking heeft op de avondprogrammering van donderdag 22 mei, en wel hier.
Vaak herhaalt Arte-televisie, soms zelfs diverse malen binnen een relatief kort tijdbestek, diverse uitzendingen. In het geval van deze documentaire gaat het om een eenmalige voorstelling, hetgeen, vooral gezien het late tijdstip op een weekdag, jammer is voor al degenen, die de volgende dag weer vroeg uit de veren moeten.

Geen opmerkingen: